ELAZIĞSPOR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ELAZIĞSPOR

FORUM SİTEMİZE HOSGELDİNİZ
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Elazığ ve Turizm

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
BATUHAN23
Admin
BATUHAN23


Mesaj Sayısı : 156
Kayıt tarihi : 17/05/10

Elazığ ve Turizm Empty
MesajKonu: Elazığ ve Turizm   Elazığ ve Turizm Icon_minitimeSalı Mayıs 18, 2010 10:28 pm

Elazığ ve Turizm 20070610

Elazığ ve Turizm

Elazığ'ın turizm yönünden ele alındığı sayfamız...

1- ELAZIĞ'IN TURİZM ALANINDAKİ YERİ
Dünya Turizmine entegre olmaya çalışan ülkemiz, turizmin hemen hemen tüm çeşitlerini bünyesinde bulundurmaktadır. Doğal ve tarihi varlıkları, zengin tarihi geçmişi, kültürü, dağları, gölleri, nehirleri, denizi, güneşi ve daha nice varlıklarıyla dünyanın nadir ülkelerinden biridir.
Yüzyıllar boyu çeşitli medeniyetlerin yaşadığı Anadolu topraklarının tarihi geçmişi içerisinde önemli bir yerleşim merkezi olan Elazığ, tarihi eserleri, doğal güzellikleri, son derece gelişmiş ulaşımı, haberleşme imkanları, sağlık merkezleri, ülkemizin önemli barajları arasında yer alan Keban Barajıyla, Hazar Golüyle, doğa harikası Buzluk Mağarasıyla, dini turizm açısından önem taşıyan türbeleriyle, kaplıca ve içmeceleriyle, zengin folkloruyla, Türkiye'nin Turizm endüstrisine katkıda bulunabilen, Doğu Anadolu'nun en çok gelişen ve en büyük şehirleri arasında yer alan ve Türk turizmine kaynak teşkil eden önemli illerimizden biridir.
Elazığ, 913 yıllık bir Türk şehri olan tarihi "Harput'un devamı olarak kurulmuştur. İlk yerleşenlerinin Hurriler olduğu Harput'ta sırasıyla Hititler, Urartular, Romalılar, Araplar, Bizanslılar, Selçuklular, Artuklular, ve Osmanlılar yaşamış, bu medeniyetlerin yapmış oldukları eserlerin bir bölümü zaman içerisinde yıkılıp yok olmasına rağmen bir bölümü ise zamana kafa tutarcasına halen ayakta durmaktadır. Bir zamanların kültür merkezi ve hem Türklerden önceki medeniyetlerin kalıntıları hem de Türk boylarının izleri ile dolu olan Harput, yerli ve yabancı kolejleriyle, medreseleriyle, külliye ve hanlarıyla yüzbinlerce insanı barındırmış, ancak bazı Osmanlı şehirleri gibi çeşitli nedenlerle terk edilmiş ve yerini bugünkü Elazığ'a bırakmıştır.
Bir yarımada konumunda olan Elazığ, Keban barajı, Organize Sanayi Bölgesi ve çeşitli fabrikalarıyla ülkemiz ekonomisinin, Fırat Üniversitesi ve diğer eğitim kurumlarıyla ülkemiz eğitiminin, Hazar Gölü, Buzluk Mağarası, Keban ve Karakaya Baraj gölleri, tarihi eserleri, doğal güzelliği, Arkeoloji ve Etnografya Müzesiyle ülkemiz turizminin, mahalli yemekleri, müziği, halk oyunları, el sanatları, gelenek ve görenekleriyle ülkemiz kültürünün simgesi olmuştur.
Elazığ (Harput), tarihi ve kültürel varlıkları nedeniyle yerli ve yabancı ziyaretçileri çekmekte, çevresinin akarsu ve göllerle çevrili oluşundan dolayı da ziyaretçilere dinlenme imkanı sağlamaktadır.
Elazığ'ın tarihi ve kültürel varlıkları, tekniğin ve bilimin imkanlarından faydalanarak muhafaza edildiği sürece çeşitli turistik yatırımlarla Elazığ, Türkiye Turizmi içerisinde önemli bir merkez haline gelebilecektir.
"Bir açık hava müzesi" özelliği taşıyan Harput'un; Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından "Tarihi-Kentsel Sit Alanı" olarak ilan edilmesi, buranın tarihi önemini açıkça ifade etmektedir. Nitekim yaşamış olduğu tarihin zengin ve canlı örnekleri olan tarihi eserler Harput'ta yerli ve yabancı turistler tarafından ilgiyle izlenmektedir.
Hazar Gölü (Gölcük)
İlimizin Güneydoğusunda bulunan ve il merkezine 26km. uzaklıkta, Elazığ-Diyarbakır karayoluna paralel olan Hazar Gölü, tektonik bir göldür. Güneyinde Hazarbaba Dağı bulunan göl, Uluova'dan Mastar Dağlarıyla ayrılır. Denizden 1.250 m. yükseklikteki gölün uzunluğu yaklaşık 22 km. en geniş yeri ise 5-6 km.'dir. Yüzölçümü 86 km2'yi bulan gölün derinliği 200-250 m. arasında değişmektedir. Hazar Gölü'nden turistik ve ekonomik olarak yararlanılmaktadır.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin kendine has plajları olan su sporları ve balık avcılığı da yapılan göl, günün her saatinde değişik görünüm kazanarak mavinin ve yeşilin her tonunu gösterir. Suyu berrak, sodasız ve tuzsuzdur. Çevresinde 25'e yakın kamu kurum ve kuruluşuna ait eğitim ve dinlenme tesisleri ile Turizm Bakanlığı'ndan belgeli otel, motel, lokanta, günübirlik piknik alanı, ayrıca özel kuruluşlar tarafından işletilen balık evleri de bulunmaktadır. Son zamanlarda çevresinde çok sayıda ikinci konutlar ve yazlıklar ile tatil sitelerinin yapıldığı göl, çevre iller halkının da faydalandığı tatil merkezi konumundadır.
Keban Baraj Gölü
Keban Baraj Gölü Türkiye'nin en büyük yapay gölüdür. Doğal göller arasında 675 km2'lik alanıyla 3. sırada yer almaktadır. Baraj gölünün Murat vadisi boyunca uzunluğu 125 km. genişliği ise yer yer değişmektedir. Keban gölünde elektrik üretiminin yanı sıra su avcılığı yapılmakta ve balık üretimi de gerçekleştirilmektedir.
Cip Baraj Gölü
İlin 10km. batısında bulunan Cip barajı, Murat nehri ile birleşen Cip çayı üzerinde ve Cip Köyü'nün güneyinde yer almaktadır. Barajın yapımıyla oluşan göl sularıyla, 800 hektar alan sulanmaktadır. Göl çevresi ise mesire yeri olarak kullanılmaktadır.
Dini Turizm
Harput'ta bulunan türbe ve yatırlar gerek yerli ve gerekse yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında bulunmaktadır. Genellikle Arap baba, Fethi Ahmet baba, Üryan baba, Beşik baba, Mansur baba türbeleri ziyaretgah olarak tercih edilenlerdendir. Bu türbelerin çevreleri mesire yeri olarak kullanıldığından özellikle yaz aylarında çok büyük bir nüfus yoğunluğu yaşanmaktadır. Ayrıca Harput'ta asırlar önce yaşayanlar tarafından yaptırılan Agop, Garabet ve Süryani kilisesi yabancıların uğrak yerleri arasındadır.
2- Mesire Yerleri
Buzluk Mağarası
Buzluk Mağaraları tarihi Harput beldesinin kuzeydoğusunda Elazığ'a 11 km. uzaklıktadır.
Buzluk Mağarası, jeomorfolojik yapısı nedeniyle burada gerçekleşen klimatolojik şartlar ve hava sirkülasyonu özelliğinden dolayı yaz ayları içinde doğal olarak tabakalar, sarkıt ve dikitler halinde hatta bazı kısımlarında bal peteğini andıran buz tabakaları oluşturmaktadır. Kış aylarında ise tam tersine sıcak hava oluşmaktadır.
Mağaranın tarihinin, Harput'un tarihi kadar eski olduğu, Harput'un ilk sahipleri olan Urartular dönemine kadar uzandığı salsayfalerden bilinmektedir.
1990 yılında Turizm Müdürlüğü tarafından merdiven basamakları ve aydınlatılması yapılan mağara, Türkiye'de gezilebilen on mağara arasında yer almaktadır. Buzluk Mağaraları, çevresinin doğal güzelliği yanında tarihi Harput beldesinde bulunması, tarih ve doğanın iç içe bulunduğu nadir turistik yörelerimizden biridir. Yılda yaklaşık 15-20 bin kişinin gezdiği mağaranın Turizm Bakanlığınca "çevre düzeni planı" yapılmış olup, plan uygulamaya konulduğunda ziyaretçi kapasitesinde büyük artışlar olacaktır.
Buzluk Mağarası ve çevresinin piknik alanı olarak kullanılmasını sağlamak üzere 1995 ve 1996 yıllarında İl Turizm Müdürlüğü ve Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bölgeye 1500 adet çam ve akasya fidanı dikilmiştir.
Harput Mesiresi
Elazığ'a 5 km. uzaklıktaki tarihi Harput kentindedir. Bir açık hava müzesi görünümünde olan ve hemen hemen her dönemden kalma tarihi eserlerin bulunması, dini turizm, kaplıca turizmi içinde tercih edilen Harput mesiresi, bağlık ve bahçelik oluşu, temiz havası ve gelenlerin tüm ihtiyaçlarının karşılanabilmesi nedeniyle Elazığ ve çevre halkının günübirlik gidebildikleri önemli mesire yerlerinden biridir.
100 Yıl (Zafran) Mesire Yeri
Elazığ'ın 2 km. batısındaki Fidanlık ile Fırat Üniversitesi Kampusu arasında bulunan mesire yerinde, çam ağaçlan ile kaplı alanlar içerisinde içme suyu, WC, otopark, restorant, piknik masaları bulunmakta olup, mini bir hayvanat bahçesi de mevcuttur. Yöre halkının özellikle hafta sonlarında tercih ettikleri mesire yerlerindendir.
Cip Barajı Mesire Yeri
Elazığ'a 10 km. uzaklıkta bulunan Cip Sulama Barajı ve Mesire Yeri'nin ağaçlandırılması ve çevre düzenlemesi D.S.İ. tarafından yapılmıştır. Cip Mesire Yeri yöre halkının özellikle yaz aylarında ve genellikle hafta sonu tatillerinde rağbet ettiği mesire yerlerinden birisidir.
Cip Baraj Gölünün maviliği ve mesire yerinin yeşilliği insanlara eşsiz bir doğal güzellik sunmaktadır. Baraj gölünde olta ile balık avcılığı da yapılabilmektedir.
Cip Mesire yerinde otopark, çocuk parkı, çeşmeler, WC, beton piknik masaları, ziyaretçilerin kullanımına sunulmuştur. Ayrıca Cip Mesire alanı içerisinde, Fırat Üniversitesi Su Ürünleri Bölümüne ait bir balık üretme çiftliği de bulunmaktadır.
Keban Baraj Gölü Şeridi
Keban Barajı'nın yapımından sonra 64.100 hektar büyüklüğünde bir baraj gölü meydana gelmiştir. Oluşan gölün etrafında Elazığ ve çevre illerin halkının da faydalandığı eğlence ve mesire yerleri mevcuttur.
Özellikle üzerinden üç ilçeye feribotla geçiş veren gölün iskelelerinde ve Elazığ-Bingöl karayolu üzerindeki sahilde çok sayıda balık lokantası hizmet vermektedir.
İçme Mesire Yeri
Elazığ'a 35 km. uzaklıkta bulunan İçme beldesi, Keban Barajı'nın oluşturduğu göl kıyısında ve Elazığ-Bingöl karayolu üzerindedir.
Doğal güzelliği, soğuk suları, havuz başları, bağ ve bahçeleriyle son zamanlarda halkımızın ilgi gösterdiği mesire yerlerinden biri haline gelmiştir.
Hazar Gölü Mesiresi
Elazığ'a 22 km. uzaklıkta, Elazığ-Diyarbakır karayolu güzergahında olup, Hazarbaba ve Mastar dağları arasına sıkışmış tektonik bir göldür.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin kendine has plajları olan su sporları ve balık avcılığı yapılan en önemli gölüdür.
Uzunluğu 22 km., genişliği 5-6 km. olan göl, günün her saatinde değişik görünüm kazanarak mavinin ve yeşilin her tonunu gösterir. Suyu berrak, sodasız ve tuzsuzdur.
Çevresinde 25'e yakın Kamu Kurum ve Ku­ruluşlarına ait eğitim ve dinlenme tesislerinin yanı sıra Turizm Bakanlığından belgeli otel, motel, lokanta ve günü birlik piknik alanı, ayrıca özel kuruluşlar tarafından işletilen balık evleri bulunmaktadır.
Son zamanlarda çevresinde çok sayıda ikinci konutlar ve yazlıklar ile tatil sitelerinin yapıldığı göl, çevre illerin de faydalandığı tatil merkezi konumundadır.
Yaz ayları boyunca nüfus yoğunluğunun arttığı gölde, 1990 yılında yapılan araştırma neticesinde; içerisinde batık bir kentin olduğu keşfedilmiş, bu da göle ayrı bir gizem kazandırmıştır.
Hazar Gölünün Kilise Adası civarından başlayan batık kentin Sivrice ilçesine kadar uzandığı tespit edilmiş olup, bilimsel araştırmalarla tarihinin ve orada oluş nedeninin ortaya çıkarılmasını bekleyen, ulaşım sorunu olmayan göl, yerli ve yabancı turizme her yönüyle hizmet vermektedir.
Av Turizmi ve Balıkçılık
İlde Avcılar Kulübü tarafından av mevsiminde av partileri düzenlenmekte olup, genellikle keklik, tavşan, bıldırcın ve tilki gibi çeşitli türden hayvanlar avlanmaktadır.
Göller itibariyle Doğu Anadolu'nun en zengin su bölgesi olan ilimizde önemli ölçüde balık avcılığı da yapılmaktadır. Kara ve su avcılığı, spor ve eğlence amacıyla yapılmakta ise de büyük oranda yapılan balık avcılığı ekonomik amaçla yapılmaktadır.
Fırat nehri ve Keban Barajı'nın yapılması ile oluşan baraj gölünde yaklaşık 20'den fazla balık türünün bulunduğu bilinmekte olup, bu balık çeşitleri arasında en fazla beğenilen ve avlanan aynalı sazan balığıdır. Etinin lezzetli oluşu ve çok miktarda bulunması nedeniyle aynalı sazan çevre illere de pazarlanmaktadır.
3- SAĞLIK TURİZMİ
(Kaplıca ve İçmeceler)
Karakoçan Golan Kaplıcası
İlin Karakoçan ilçesine 18 km. uzaklıkta bulunan Golan Kaplıcası Peri çayının güney kıyısındadır. Saniyede 5 litre kaynayan suyun sıcaklığı 60 C’dir. İçmece ve su banyosu şeklinde kullanılmaktadır. Kaplıca suyunun özellikle mide, bağırsak, karaciğer, safrakesesi, kadın hastalıkları, cilt hastalıkları ve romatizmal hastalıklara olumlu etki yapmaktadır.
Mürüdü Suyu (Sarılık Çeşmesi)
Elazığ'a 7 km. uzaklıkta ve kuzeyinde bulunan, çevresi bağlık ve bahçelik olan bir yerde kaynayan Mürüdü suyu bir çeşmeden akmaktadır. Suyunun soğuk, kireçli ve karbonhidratlı oluşu nedeniyle birçok hastalığın yanı sıra özellikle sarılık hastalığına iyi gelmektedir.
Yurtbaşı (Hoğu) Maden Suyu
Elazığ'a 19 km. uzaklıkta ve Yurtbaşı beldesinin yakınlarında bulunan su, birçok gözeden oluşmuştur. Maden suyunun sıcaklığı 17.5 C° olup, saniyede 1 litre akmaktadır. Özellikle böbrek, idrar yolları ve mide hastalıklarına iyi gelmektedir. Özel bir kuruluş tarafından işletilen içmecenin yol, elektrik vb... altyapıları yaptırılmıştır.
Akçakiraz (Perçenç) Suları
Elazığ'ın 7 km. Güneydoğusunda bulunan Akçakiraz (Perçenç) beldesi yakınlarında "Hoşrik" adıyla bilinen ve bir ağacın altından çıkan sudan, yöre halkı tarafından çamur yapılıp vücuda sürülerek faydalanılmaktadır. Bir dere kenarında saniyede 5 litre kaynayan ve sıcaklığı 12 C° olan Perçenç acı suyundan ise içme ve banyo uygulamalarıyla yararlanılmaktadır.
Gümüşkavak (Hırhırik) Maden Suyu
İçmece olarak kullanılan su içerisindeki minerallerden dolayı özellikle ağrı ve kaşıntılara iyi gelmektedir.
Korucu (Genefik) Köyü Yelpınarı
Elazığ'a 30 km. uzaklıktaki Korucu köyünde bulunan su, çeşitli hastalıkların yanı sıra özellikle cilt hastalıklarına iyi gelmektedir.
Harput Dabakhane Suyu
Elazığ'a 5 km. uzaklıkta bulunan Harput'ta kalenin kuzeyindeki dere içerisinde yer alan ve turistik bir görünüm arz eden Dabakhane binası, ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmeyen ahşap binasının uygun bir şekilde 1998 yılında aslına uygun olarak yapılmış ve hizmete açılmıştır. Üç kurnası mevcut olup kurnalar birbirleriyle ilişkilidir. Kurnalar içerisindeki sular sürekli yenilenmektedir. Sıcaklığı 5 C° olan su renksiz, kokusuz, berrak, içme suyu kriterine uygun olup, iletkenliği 410 mg. ve PH 7.9 dur. İçerisinde sodyum, potasyum, karbonat, sülfat, klorür, iyodür, amonyak, nitrat ve nitrit bulunur. Dabakhane suyunun, mide, bağırsak, karaciğer, romatizmal hastalıklar ile ruhi depresyonlara iyi geldiği bilinmektedir. Yukarıda belirtilen içmece ve kaplıcalardan başka ilimizde, Etminik maden suyu, Kumbariş Şoş maden suyu, İçme Müshil suyu, Palu ilçesinde Buban Hame Kaplıcası ve Çelebi Şorik Maden suyu gibi şifalı sular da bulunmaktadır.
4- DAĞ TURİZMİ İMKANLARI
İlin güneyinde bulunan 2.347 metre yükseklikteki Hazarbaba ve doğusunda bulunan 2.171 metre yükseklikteki Mastar dağları bulundukları yer itibariyle Hazar ve Keban baraj göllerini görebildikleri için hem seyir tepesi konumunda olmaları, hem de "Flora-Fuana" yapıları ve yaz aylarına kadar sinelerinde kar tutmaları nedeniyle dağ ve doğa yürüyüşleri için ideal olup, bu dağlarda özellikle Hazarbaba dağında kış sporları da yapılabilmektedir.
Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen dağ-doğa yürüyüşlerinden sonra Hazarbaba dağı kış sporları için gündeme gelmiş olup, buraya Telesiyej tesisi ve kayak pisti yapılması çalışmaları başlatılmıştır. Bu dağımız çok kısa bir gelecekte kış turizmine açılacaktır. Ayrıca Mastar dağı da dağ-doğa yürüyüşü kapsamına alınmıştır.
5- EĞLENCE İMKANLARI
Yaz aylarında il merkezinde bulunan Aile Parkı ve Ata Parkta mahalli ve diğer ses ve saz sanatçıları tarafından müzik programları sunulmaktadır. Turizm Bakanlığı'ndan işletme belgeli Beritan oteli restaurantında çeşitli sanatçılara program yaptırılmaktadır. İldeki pavyonlarda, gazinolarda, restaurantlarda ve sinemalarda, gece eğlence imkanları mevcuttur. Ayrıca il Devlet Tiyatrosunda, Devlet Tiyatroları ve Şehir Tiyatrosu tarafından çeşitli oyunlar sergilenmektedir.
Türk kültürünün önemli bir yanını oluşturan Klasik Türk Müziğinin sevdirilmesi ve yaygın­aştırılması amacıyla 1991 yılında ilde kurulan Kültür Bakanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Elazığ Musiki Konservatuarı, EFTUD, ETHOD ve EFSAD ve Harput Kültür Derneği tarafından zaman zaman konserler verilmekte ve halk oyunları gösterileri yapılmaktadır.
6- ALIŞVERİŞ İMKANLARI
İl alışveriş konusunda isteyenlerin aradığını bulabileceği bir imkana sahiptir. Çeşitli alışveriş merkezleri ve kapalı çarşısıyla, yöre El Sanatlarının satıldığı dükkanlarıyla, verilen diğer hizmetlerle yerli ve yabancı turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir durumdadır. İlde turistik hediye olarak en fazla Orcik, Orcik Şekeri, Dut unu, Çedene kahvesi ve Buzbağı şarabı satılmaktadır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://elazigsporlular.yetkinforum.com
 
Elazığ ve Turizm
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Bölge Saglık Kampusu Elazıg'da Yapılıyor (Malatya,Elazıg'a Baglanıyor:)
» ELAZIĞ'DA DEPREM !
» Elazığ'ın Gezilecek Yerleri
» Elazığ Buzluk Mağarası
» Elazığ-Harput Mutfağı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ELAZIĞSPOR :: İlk kategoriniz :: Turistik Yerleri-
Buraya geçin: